Kaj morate vedeti o prebarvanju avtomobila

Lakiranje vozila je podvig, ki vam lahko prinese veliko zadovoljstva. Ne samo, da bo vaš avto izgledal kot nov, ampak se lahko znatno poveča tudi njegova zunanja vzdržljivost. Odločitev za prebarvanje vašega vozila zahteva tudi denar in čas.

Kdaj dati avto na poslikavo

Marsikdo ima morda pomisleke, kdaj dati svoj avto na poslikavo. V nekaterih primerih boste imeli očiten znak, da potrebujete novo barvo. Na primer, če se barva lušči, je poškodovana ali razbarvana na različnih področjih, potrebujete barvanje, da osvežite videz vašega vozila.

Morda domnevate, da vaše vozilo ne potrebuje nove barve, če nimate očitnih znakov. Morda imate v nekaterih primerih prav; če pa opazite kakršno koli rjavenje, oksidacijo ali bledenje, potrebujete novo barvo na vašem vozilu. Tudi če je rja majhna lisa in se ne zdi pomembna, lahko hitro zraste brez ustreznega vzdrževanja in nove barve. Barvanje odstrani staro barvo, rjo in oksidacijo pred nanosom novega temeljnega premaza in barve.

Dejstva, ki jih morate upoštevati, preden prebarvate svoj avto
Preden pripeljete svoje vozilo v ličarsko ali avtoličarsko delavnico, si vzemite nekaj časa, da ugotovite dejstva. Če razumete, kaj vključuje postopek barvanja, se boste lažje odločili, ali želite svoje vozilo prebarvati ali ne. Oboroženi z dejstvi lahko sprejmete bolj premišljeno odločitev.

Cene avtoličarstva se lahko razlikujejo
Cene lakiranja avtomobilov so odvisne od nekaj različnih dejavnikov – predvsem potrebnih pripravljalnih del, števila delov in plošč, ki jih je treba barvati, ter kakovosti uporabljenega laka. Ko zahtevate oceno za barvanje avtomobila, prosite avtoličarsko delavnico, da pisno navede vključene ukrepe za pripravo površine. Pred prebarvanjem boste želeli zagotoviti, da bo škoda popravljena ali zmanjšana, in natančno vedeti, kateri deli bodo pobarvani. To lahko vključuje blatnike, notranji rob avtomobilskih vrat ali pod pokrovom motorja. Prepričajte se, da ocena vključuje tudi končni prozorni premaz za dolgotrajno lakiranje.

Koliko stane barvanje avtomobila?
Stroški barvanja avtomobila se lahko zelo razlikujejo glede na več dejavnikov, kot so vrsta in kakovost uporabljene barve, velikost in stanje avtomobila ter lokacija in strokovnost ličarja. Na splošno se stroški osnovnega lakiranja za majhne do srednje velike avtomobile lahko gibljejo od 500e do 3000€, medtem ko lahko visokokakovostno lakiranje z vrhunskimi materiali stane od 2500€ do 10.000€ ali več.
Če iščete natančnejšo oceno, je najbolje, da dobite ponudbo pri profesionalnem avtoličarju na vašem območju. Ocenijo lahko stanje vašega avtomobila, razpravljajo o vrstah barv in možnostih kakovosti ter vam dajo podrobno razčlenitev povezanih stroškov.

Barvanje vozila zahteva čas
Nekatere lakirnice za vozila se ponašajo s časom obrabe v treh dneh ali manj, na splošno pa bi morali pričakovati, da bo vaš avto v delavnici vsaj en teden. Zakaj prebarvanje avtomobila traja toliko časa? Nove barve ni mogoče nanesti neposredno na staro barvo. Bledenje, oksidacija in neenakomerna površina obstoječe barve vozila ne omogoča gladkega nanosa novega premaza. Odstranitev obstoječih slojev barve in druga pripravljalna dela morajo biti končana, preden se lahko nanese nova barva. Če avto zahteva obsežna pripravljalna dela, bo to zvišalo tudi skupno ceno lakiranja.

In avtomobila ni mogoče barvati v katerem koli okolju. Kabine, v katerih se nanaša barva, morajo biti čiste, brez prahu in drugih delcev ter brez vlage, ki olajša nanašanje in sušenje. To zahteva napredne izpušne sisteme, grelnike in računalniško vodene mešalne sisteme, tako da se lahko po lakiranju zapeljejo na cesto v najboljšem stanju.

Nova barva ne bo popravila vsega
Pomembno je, da imate realna pričakovanja glede prebarvanja ali popravila barve. Včasih ima nova barva nasprotni učinek. Če želite prebarvati poškodbe, ne da bi jih prej pravilno popravili, lahko svež nanos sijoče barve dejansko poudari problematična področja.

Za najboljše rezultate mora avtoličar najprej odstraniti staro barvo z avtomobila in odpraviti morebitne poškodbe.

Lakiranje (običajno) dodaja vrednost
Prebarvanje avtomobila je naložba v več pogledih. Ne samo, da si boste privoščili vozilo s končno obdelavo kot novo, ampak boste tudi povečali njegovo preostalo vrednost ali vrednost pri nadaljnji prodaji. Z vlaganjem v prebarvanje lahko dosežete višjo zamenjavo za starejše vozilo. Izklicno ceno lahko zvišate tudi pri prodaji rabljenega avtomobila neposredno kupcu. Toda pri avtomobilih, starejših od 10 let, morate razmisliti, ali bo izboljšana vrednost odtehtala ceno prebarvanja avtomobila.

Funkcionalno starejše vozilo je mogoče spremeniti s plastjo sveže barve. Prepričajte se le, da bo to dragocena naložba. Če avto ni v dobrem stanju, se lahko prebarvanje izkaže za dražje, kot je avto vreden pri nadaljnji prodaji.

Nekatere zavarovalne police krijejo stroške karoserije, če je bilo vozilo poškodovano v nesreči. Pri svoji zavarovalnici preverite, ali bo vaše kritje pomagalo pri plačilu stroškov prebarvanja vašega avtomobila.

Obstajajo različne vrste avtomobilskih barv
Eden od dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri barvanju vašega vozila, je vrsta barve, ki jo uporablja profesionalna avtoličarska delavnica. Zavedati se morate, da so na voljo različne vrste barv, kakovost barve pa se lahko zelo razlikuje glede na znamko in vrsto.

Na splošno vrste barv spadajo v štiri glavne kategorije:

Barva na vodni osnovi
Akrilna lakirana barva
Uretanska barva
Akrilna emajlirana barva


V večini primerov se uretanska barva uporablja, ko želite dolgo obstojno lakiranje vašega vozila. Za dolgotrajne rezultate se lahko odločite tudi za akrilno emajl barvo na vašem vozilu. Barve na vodni osnovi so trajnostna možnost, ki je idealna, če želite, da je barva vašega avtomobila okolju prijazna. Barva z akrilnim lakom je najtanjša možnost in ne traja tako dolgo kot druga barvna dela; vendar je to najnižji strošek in lahko dodate nadlak, da bo trajal dlje.

Če pri izbiri barve za svoje vozilo upoštevate vrsto barve, lahko ocenite prednosti in obstojnost barve skozi čas. Pomaga vam najti pravo možnost za vaše vozilo.

Barva avtomobila ni večna
Kratek odgovor je 10-15 let. Dolg odgovor je, da se obstojnost barve na vozilu razlikuje glede na vrsto barve, kakovost in končne obdelave, ki jih uporabljajo strokovnjaki. Splošno pravilo je, da želite svoj avto pobarvati vsakih pet do deset let. Če je vaše vozilo shranjeno v garaži z omejenimi UV-poškodbami, boste morda lahko poskrbeli, da bo vaša barva trajala dlje. Vozila, ki večino časa preživijo na prostem, na soncu, bodo morda pogosteje potrebovala novo barvo.

Upoštevati morate tudi vse podrobnosti o vzdrževanju vašega vozila. Na primer, če svoje vozilo redno voskate, bo barva obstojna dlje. Če vozila ne voskate, lahko pričakujete manjšo vzdržljivost.

Če izberete barvo na vodni osnovi ali akrilno lakirano barvo, potem lahko pričakujete, da bo barva trajala približno pet let. Življenjsko dobo barve lahko podaljšate z nadlakom; vendar je natančna vzdržljivost razmeroma nizka v primerjavi z drugimi možnostmi. Če izberete uretansko barvo, boste imeli najbolj dolgotrajne rezultate in lahko z novo barvo odložite več kot pet let.

Slikanje zahteva odstranitev notranjosti avtomobila
Mnogi ljudje se ne zavedajo, da bodo morale delavnice za lakiranje vozil med postopkom lakiranja odstraniti vse iz notranjosti avtomobila. To lahko vključuje armaturno ploščo, konzolo in celo sedeže. Obstaja nekaj tveganja, da bi se ti predmeti lahko poškodovali med postopkom barvanja, zato jih je treba predhodno odstraniti. Poleg tega lahko nekatere korake v procesu onemogoči prisotnost teh notranjih komponent. Njihova odstranitev omogoča, da se lakiranje izvede na pravi način.

Koristno je, če lastniki avtomobilov odstranijo svoje stvari iz vozila, preden ga pripeljejo na popravilo barve. To zmanjša tveganje, da bi pomotoma izgubili kaj pomembnega, in prihrani čas ličarju.

Avto bo po barvanju potreboval vosek
Da bo vaš lak čim dlje ostal živahen in sijoč, avto povoskajte kmalu po prebarvanju.

Če opazite znake luščenja ali luščenja v naslednjih mesecih, obvezno preglejte garancijsko politiko servisne delavnice za lakiranje.